Hej

Äntligen kan jag säga att jag är frisk från efter 6-7 veckor förkylning och tränar nu för fullt vilket inneburit att kroppen protesterat i form av värk i axel och ljumske. Det har gjort att jag tagit några dagars stopp efter effektiv massage där muskel och senknutar har nystats upp så att blodcirkulationen får flöda igenom och ta bort de inflammationer som funnits i områdena.
Att återhämta sig är en viktig del i mental träning, det innebär att vi vilar, reflekterar och drar lärdom. I vårt speedade samhälle ger många människor inte sig själv den möjligheten utan de fortsätter att springa i ”ekorrhjulet” för att de tror att det är så livet ska vara. Jag att återkomma till det här i kommande inlägg.

Mental träning under 2000-talet

I min beskrivning av mentala träningens utvecklingen kommer jag nu att avsluta med att gå in i 2000-talet och fram till idag.
Spridningen av mentala träningen har fortsatt att ske genom världskongresser runt om kring världen. Senaste kongressen skedde i Indien oktober 2015 och innehållet är numera utvecklad och innehåller även coaching, hypnos, NLP. Forskning har fortsatt bla inom Mind and Body, sambandet mellan kropp och själ, det som händer i kroppen och hjärnan, där har forskningen kunnat se att bästa motmedlet mot hjärtsjukdomar är en positiv attityd.

En viktig forskning som har skett under perioden har varit Peter Erikssons forskning som visar på att hjärnan ständigt utvecklas, tvärtemot vad vi föreställer oss om ålderdomen. Peters forskning visade på att vi ständigt behöver utmana oss, träna för att hålla hjärnan igång. När vi går i pension är det livsviktigt att vi fortsätter att vara aktiv, finnas med i samanhang, nätverka, umgås, hålla igång hälsan.

Ytterligare utveckling under perioden har varit att tydliggöra mentala träningens modeller, att vi behöver träna för att utveckla oss, att läsa till sig kunskap innebär inte kompetens förens vi omsätter den i livet och det gör vi genom att Praktisera, Öva, Träna och Tillämpa kunskaper.

Eftersom Skandinaviska Ledarhögskolan vision är att deras utbildningar ska leda till en bättre värld för oss att leva i handlar även nutiden om det och då bla genom att stötta olika projekt bla internationaliseringen där SLH stödjer indian barn i Guatemala för deras skolgång. Vidare inom internationaliseringen är att sprida mental träning över hela världen genom att översätta mental träning till olika språk bla Kinesiska, Ryska, Spanska Irakiska, Albanska. Fortsatt är även att utveckla skolans utbildningar som uppdateringen av mental tränar utbildningen, ledarskap, livsfärdighetsträning i skolan samt mindfulness.
När det gäller forskning är fokus på forskning kring återhämtning och det i samarbete med Skövde högskola.

Sådär, då har jag i 10 inlägg beskrivit mentala träningens historia och jag hoppas att jag kunnat göra histioren klar för dig och att du blivit nyfiken på metoden och att det leder till att du börjar att träna din mentala kapacitet. Till det finns vi mentala tränare som stöd, kanske träffas vi i framtiden☺

I nästa inlägg tänker jag gå in på coachingen, vad det är och hur den kuggar i mental träning.

Mitt coachande

I mitt coachande handlar det om att skapa medvetenhet för mina klienter om sig själv, bl a deras styrkor, deras begräsningar, deras mål osv därefter är avgörande att de får bryta sina vanor som hämmar dem genom nya övningar som skapar nya spår i hjärnan och kroppen. För det krävs träning. Träning för oss människor är avgörande för att vi ska utvecklas, gå vidare i livet.
För min egen utveckling som person och mental coach är det en ständig utveckling som pågår, bla genom att läsa både böcker och tidskrifter men det blir ingen utveckling i det om jag inte Praktiserar, Övar, Tränar och Tillämpar det i vardagen, så det är ständig ”träning” som gäller och för det behöver jag utmana mig själv i olika händelser. Det jag gör i nuläget är att spela in mental golf videos med Max Persson som läggs ut på youtube via hans hemsida MXPgolf.se.

Mitt eget Golfspelande

Nu har jag kommit ikapp mig i bloggandet om min beskrivning av mitt golfspelande och tänker från och med nu beskriva nuläget. April månad har träningen fokuserat på mina golfslag och där järnen, det innebär att jag även har börjat träna wedgeslag. De känns riktigt bra! även här har jag fått förstålse för hur klubban ska agera i framswing. För övriga järn jobbar jag mer på detaljer, ex att sätta swingspåret vilket innebär för mig inifrån och ut. Träningen med att skruva bollen har gjort att jag nu har en bra förståelse för swingen. Jag är inte längre statiskt utan har ett antal repertoarer som jag kan använda mig av, ex bryta tillstånd vid hook och slice.

Konditionsmässigt har jag kommit igång att gå 4-5 gånger i veckan och styrka sker genom TPI träningen där jag lagt in egna delar för magen, armar och handleder. Dessutom får jag ”gratis” träning genom att jag kapar och klyver ved. Mental träning består till stor del av muskulär avslappning och för andningen kör jag HRV träning. Vinterprojektet är bestämt att det avslutas tisdag den 10 maj och att bloggandet från och med juni sker en gång i månaden t.o.m oktober därefter får jag se om jag fortsätter med skrivandet. Under sommaren kommer Max och jag spela in och lägga ut videos från spelet på banan. Kom gärna in med situationer som du vill att vi ska ta upp i dessa program.

I kommande inlägg fortsätter jag att beskriva nuläget i mitt golfliv.

Några coachande frågor till dig som du kan fundera över

Skriv gärna ned era tankar kring dessa. (Att skriva, lättar på trycket i knoppen, du utför skriften vilket är konkret, det blir tydligt-synligt och du har kvar det)

  • Hur tar du hand om din kropp inför och efter golfrundan, ex massage, stretching.
  • Hur utmanar du dig själv för din personliga utveckling?
  • Reflektera på vad du behöver utveckla i din mentala styrka, ex fokus på golfbanan, målbilder, störande moment osv. Därefter lägger du upp träningsprogram utifrån vad du kom fram till.