Hej

En något försenad blogg levereras.

Snacka om att jag är inne i en fortsatt intensiv period, den håller i sig från förra maj bloggen. Maj, juni, juli är för mig och kanske också för dig en tid på året då allt ska hända och mycket olika begivenheter ska upplevas, det kan vara stressande att hinna med allt som man vill och kanske måste göras. Jag är inge annorlunda än någon annan av er men jag har genom åren hitta mitt sätt att hantera stressen och måsten dels genom min utbildning till mental coach och dels genom livets erfarenhet/skola. Jag ska i den här bloggen beskriva det med fokus på golfspelandet.

Coaching & Mental träning

Stress!!

Vilket negativt ord. Men är det så negativt? Nej inte när man som jag coachar i att lära sig hantera stress, där och då får mina klienter förståelse att stress är nyttigt till viss mån. Den ger mig/oss skjuts framåt, en press att utföra handlingar som leder mig/oss mot de mål jag/vi satt upp. Det kallar vi positiv stress. Stress som gör mig illa till mods, gör mig sjuk, får mig att inte utföra det som är tänkt kallar vi för negativ stress. I coaching jobbar vi med att lära oss skilja på just dessa två delar. När det är gjort startar vi processen att lära sig hantera och vända negativ stress till något som är bra och utvecklande för mig. Vi har ett antal olika verktyg, bla mental grundträningen som är muskulär och mental avslappning, andningen jobbar vi med genom medveten andning och i HRV-Träningen som skapar återhämtning, fokus och närvaro. Vidare ser vi över mål, prioriteringar, rutiner. När detta är genomfört kommer vi att kunna hantera stressen på ett bra och effektivt sätt i våra liv. Stressen blir på så sätt en god följeslagare till oss.

Stress på golfbanan finns det? O ja nog finns det stressituationer så det räcker till när vi spelar golf och tror det eller ej, vi behöver det påslaget!! Hur kan jag påstå det? Stress är en del i oss som finns med sedan urminnes tider då det handlade om att överleva på savannen, fly eller fäkta! Dessa funktioner finns med oss även i nutid men då handlar det om, tidspress, tidsbrist, brist på resurser, stora krav på mig själv och från min omgivning (arbetsgivare, relationer osv)

När det gäller golfspelet behöver jag utbilda mig hur jag kan hantera olika stressituationer på banan, hur jag ska känna igen mina stressignaler, hur jag ska få ut rätt adrenalinpåslag vid rätt tillfällen och framförallt hur jag ska kunna vara avspänd och rätt effektivt påspänd under ronden. Det är sammanfattningsvis viktigt att jag ger mig bra feedback genom ett coachande förhållningssätt. Som Lars-Eric Uneståhl säger ”tänd men inte spänd”.

I mitt mental coachande jobbar jag med klienten i något som vi benämner Mental Tuffhetsträning, grovt handlar det om medvetenhet, träna olika mentala svårigheter -utmaningar och det kan vara tillexempel hur jag hanterar utslaget på första tee, puttningen, störande element som energitjuvar i bollen, osv. Den här träningen leder till ett förhållningssätt som gör att spelaren lägger fokus på rätt saker och stress-störningar minskar successivt för att mer eller mindre försvinna. Den här träningen slår givetvis in i hela övriga livet och spelaren får en bättre förutsättning för att hantera sin livsbalans.

Några coachande frågor till dig som du kan fundera över

Skriv gärna ned era tankar kring dessa. (Att skriva, lättar på trycket i knoppen, du utför skriften vilket är konkret, det blir tydligt-synligt och du har kvar det)

  • Hur ser du på stress?
  • Vilka är dina positiva stressorer respektive negativa stressorer (stressorsaker)?
  • Hur hanterar du din stress på golfbanan?

I blogg 14 tänker jag skriva om reflektion och utvärdering.

 

Mitt eget Golfspelande.

Nuläget den 25/7.

Många bollar har det gått sedan jag skrev senaste bloggen i början av juni.

I dagsläget har jag spelat ca 20 ronder varav dessa är 8 tävlingar.

Min träning har varit sparsam både fysisk, tekniskt och mentalt, det beroende på det jag beskrivit i texten ovan, att det är en mycket intensiv period i mitt och min familjs liv. Trots sex hcp höjningar, idagsläget 18,2 känner jag mig bättre rustad som golfspelare.

Hur kan den ekvationen gå ihop?

Ja de kan men fråga sig!

Min vinterträning har gett mig en förståelse för golfsvingen vilket hjälpt mig att hantera svårigheter som mitt hookande föregående säsong. Min driver fungerar bättre och bättre, t.om. min träklubba ger goda resultat och chipp och putt är bättre än någonsin. Min fysik är mycket bra, jag har spelat sex tävlingar på åtta dagar, de sista tre tävlingarna i 23-27 graders värme och känner inga sviter av det. Min rutin inför slag sitter bra.

Men vad sitter det då i!?

Träning och åter träning både fysiskt och mentalt förstås!

Med begränsad träning kan vi inte förvänta oss stabila positiva resultat! Det krävs träning som i allt annat och det gäller i högsta grad mig själv.

När det gäller mental träning består det först och främst av grundträningen som är muskulär och mental avslappning, den träning jag gjort under vinterhalvåret ligger som grund, men pga att det varit lite träning under maj-juni har jag inte fått ut det jag förväntat mig. Den träningen har jag kommit tillbaka till och tränat intensivt i tre veckor och fortsätter nu med det. För ytterligare kroppsbalans har jag under samma period tränat HRV andning och medveten andning. De sista tre tävlingsdagarna började det ge resultat genom att jag bättre kunde fokusera och skapa goda känslor i golfspelandet.

Tekniskt behöver jag underhålla mina järnslag, för driver och träklubban behöver jag ta några lektioner för att skapa trygghet för att undvika återkommande provisoriska bollar. Mycket tränade blir det.Det viktigaste för mig är att jag ser jag framemot fortsatt golfande med glädje!

Hoppas att vi ses därute!

 

Peter Gunnarsson