Hej
Vi kommer närmare och närmare säsongsstart, kanske vissa redan har spelat årets första runda så här inledningsvis i mars. I mina breddgrader går vi in i bästa vintertiden med skidåkning, skoteråkning och fiske på sjöar i klarblå himmel och knallgul sol.
Sedan senaste bloggen har jag åkt dit på en riktig seg förkylning och jag kommer inte ihåg när jag senast var det, men det har faktiskt varit nyttigt. Efter 5 månaders bra golfträning, snitt tre gånger i veckan har kroppen fått en chans till längre vila och det har vi mått bra av. Jag har kunnat fokusera mycket på mental träning, visualiserat mina mål inför kommande säsong. Jag har beskrivit i tidigare bloggar om vikten av mål och målbilder och kommer att komma tillbaka till det i senare bloggar.
I coaching arbetet har jag haft möjligheten att träffa både grupper och individer som är nyfiken på mental träning och vad det är och vad det ger. Kul och nyttigt med nyfikenhet.
Mental träning
I den här bloggen är det dags att beskriva sista delen i SMAK nämligen K.
Fjärde och sista framgångsfaktorn i SMAK har med det inre kroppsliga och själsliga klimatet att göra som står för känslor, det inre klimatet.
När Lars-Eric gjorde sina faktoranalyser och summerad den sista delen så hade idrottarna visat på att de hade kontroll på sitt inre mående, sin koncentration, att glädjen fans med i deras idrottsliv. De lät inte sina känslor styra dem utan det kunde ta de påfrestningar det innebar att stå inför en pressad prestation och känna positiva känslor som, tillfredställelse, harmoni, glädje, lycka osv.
Det inre klimatet utgör grunden för kroppens sätt att fungera. Hur kroppen fungerar är ju avgörande både för idrottsprestationer och för hälsa/rehabilitering. I det inre klimatet ingår både mer långvariga sinnestämningar och mer kortvariga känsloreaktioner, men också sådana tillstånd som aktiverings och koncentrationsnivå.
En viktig sak när det gäller vårt inre klimat är att vi måste slå hål på myten om att det skulle finnas ett motsatsförhållande mellan att ha roligt och att göra ett seriöst arbete, prestation osv. Det är nämligen så att ju fler positiva känslor vi kan koppla till det vi gör, desto lättare har vi att koncentrera oss.
Koncentration är en passiv process. Det är alltid lätt att koncentrera sig när man tycker att man har roligt, då behöver man inte ens tänka på att man koncentrerar sig. Därför är det viktigt att ha en positiv känsla.
Kombinationen Glädje och Koncentration skapar Flyt vilket vi strävar efter i vad vi än gör.
Kom ihåg att det även här handlar om att skapa medvetenhet om hur vi tänker att mina tankar skapar en känsla som gör att jag reagerar och agerar.
Du har nu i tre inlägg kunnat följa SMAK som är en av hörnstenarna i mental träning, jag hoppas att du har fått förståelsen av att ha koll på dessa fyra i ditt golfande och i ditt liv! I nästa inlägg ska jag gå vidare i mental träningen från 80-talet och framåt och då beskriva livsmålen vi coachar i för att skapa förutsättning för livsbalans – golfbalans.
Mitt coachande
Hur kan jag coacha i inre klimatet som känslor, koncentration och glädje? Ja som med all coaching skapar jag även här medvetenhet hos mina klienter. Oftast är vi inte medvetna om vad som pågår i knoppen, hur det hänger ihop med kroppen. Men när vi börjar samtala kring måendet kommer medvetenhet relativt snabbt och vi kan börja jobba med gamla vanor som begränsar oss. När det är gjort går vi över till att hitta glädjen i livet som leder automatiskt till koncentration som leder till flyt. Det är maffigt att få vara med på mina klienters resa, att se att träningen de gör för att ”sätta” ny utvecklande positiva spår leder till positiv utveckling☺
Mitt eget golfspelande
Min sista golfrunda för säsongen 2015 gick jag den 11/10. 95 slag netto vilket innebar 2 över mitt par, klart godkänd runda! Min hook var nästan borta, swing rytm var grym tack vare andningsträningen som jag gjort genom HRV träning. Mer om det i kommande inlägg.
Samtidigt som jag avlutade säsongen så hade kommande säsong 2016 redan startat två veckor tidigare. Testen för vinterprojektet var gjorda och första träningspasset skedde den 27/9. Träningen (TPI) går ut på att skapa smidighet, styrka och teknik. Tre träningspass i veckan hade jag själv valt. Till projektets mål hade jag kompletterat med egna mål, det var att gå ned i vikt, ökad kondition, ökad mental träning, kontinuerlig HRV träning samt minskad socker intag, jag gillar fikabröd☺
Motivationen som är A och O för framgång i allt vi gör är kopplat till att vi själva är med och styr våra mål, att vi känner för dem, att det är attraktiva, lustfyllda. Och det var samtliga mina mål vilket innebar att min motivation var på topp.
Träningen under september och oktober blev totalt 28 dagar som innehöll, raska promenader, TPI träning, golfrundor, HRV träningar, Mental träning, vedhuggning och minskad sockerintag. Jag märkte positiva resultat relativt omgående, jag blev piggar, minskade i vikt, kände mig uthålligare och starkare.
TPI träning är en grymt bra, behaglig träning. Det är kroppen som är verktyget med visst stöd av gummiband och pilatesboll.
November och december träningen beskriver jag i kommande inlägg.
Några coachande frågor till dig som du kan fundera över
Skriv gärna ned era tankar kring dessa. (Att skriva, lättar på trycket i knoppen, du utför skriften vilket är konkret, det blir tydligt-synligt och du har kvar det).
- Hur medveten är du om ditt inre klimat, dina känslor, din inre dialog-hur du pratar till dig själv, ex pratar du upp dig (positivt) eller pratar du ned dig (negativt)
- Hur yttrar sig dina känslor inför, under och efter en golfrunda?
- Hur tänker du hantera och utveckla dina känslor inför kommande golfsäsong?
Lämna en kommentar