Hej

Ljuset kommer bara mer och mer ju längre in i vintern vi kommer och den härliga ”vårvintern” är nära oss. Solen värmer till och med när det är ner mot – 20 grader, visst är det ett härligt land vi bor i! Att fånga dagen är ju numera en populär fras vi hör och ser och även om det är ett slitet uttryck ligger det mycket i det, det gäller bara att veta hur vi ska fånga dagen, leva i nuet, njuta av golflivet. Jag kommer att komma till det i kommande bloggar då jag kommer in på livsbalans.

Veckorna sedan femte bloggen har i golfväg fortsatt att bestå av golfträning genom vinterprojektet som jag deltar i och som jag under den här bloggen ska komma in på. Jag har även tränat en del längdskidåkning vilket är en fantastik träning för hela kroppen. I arbetet fortsätter jag att coacha till stor del inom stresshantering.

Mental träning

Jag har i två senaste bloggarna beskrivet SMAK och där S och M, i den här bloggen tar jag mig an A som står för Attityd.
När Lars-Eric gjorde sina faktoranalyser med idrottarna så visade det sig att dessa såg på sig själv med en positiv attityd, de innebar att de bla såg problem/hinder som utmaningar som gjorde dem rustad till det de skulle utföra.
Attityden till livet d.v.s. hur jag tolkar det som händer mig är ju också synnerligen avgörande för hur mitt liv blir. Det är inte livet självt som bestämmer livskvalitén utan det är min upplevelse för livet, min verklighetsuppfattning. Genom att förändra upplevelse eller tolkningen förändrar vi själv livet. Hänger ni med! Alltså åter igen, ansvaret ligger på mig själv, ”någon annan” upphör att existera, jag är så tvungen att sätta mig själv i förarsätet för att styra mitt liv. Härligt☺. Vilken attityd man har till saker och ting påverkar så gott som allt i livet. Attityd styrs av vår bakgrund, våra värderingar och våra förväntningar.

De som forskat kring optimism har kommit fram till att optimistiska människor fungerar och presterar bättre, oavsett om det handlar om idrott, skola, arbete eller i relationer till andra människor. Forskning visar också att optimister generellt sett mår bättre och har bättre fysisk hälsa. Frågan vi ställer oss inom mental träning är inte vem som har rätt och vem som har fel, utan vem som mår bäst och presterar bäst. Jag avslutar ämnet SMAK i näst nästa blogginlägg.

I mitt coachande jobbar jag med att tydliggöra för klienten vad attityd är, därefter medvetengöra hens attityd och utifrån det börjar processen med att stärka och utveckla en positiv attityd. Målet är att klienten ska se livet och dess olika prestationer, ex golf med glädje och förväntningar, att hot blir utmaningar, att misstag är ”utvecklingsgödsel” att slutet på något är början på något nytt osv. Klienten automatiserar sedan ett förhållningssätt där den coachar sig själv genom, bla frågeställningar som, vad är positivt med det här? vad var lärdom? hur går jag vidare? osv. Genom den mentala styrkan som klienten bygger upp kommer den att inte låt sig påverkas negativt av varken yttre eller inre faktorer! Häftigt va!

Mitt eget Golfspelande

Säsongen 2015 han inte avslutas förrän säsongen 2016 började! Vår tränare i klubben gick ut med ett erbjudande under hösten med något som han kallade för vinterprojektet där han sökte fyra deltagare för vinterträning i golf med fokus på smidighet, fysik och teknik. Min stora utmaning under vintrarna har som jag tidigare beskrivet varit att hitta motivationen för träning. I det här projektet skulle vi vara en grupp som träffades för att träna en gång i veckan. Golf är den första individuella idrotten som jag tränat och tävlat i.

Min idrottsbakgrund kommer från ishockey, fotboll och rinkbandy (SM slutspel) och där har jag varit en del av härlig gemenskap, kamratskap och träningarna gjorde sig själv. Vinterprojektet skulle passa mig som handen i handsken! Vad jag förstod var det en hel del sökande till platserna men som tur var blev jag utvald att bli en av dessa. Innan jag tackade ja behövde jag, stämma av vad vi inom coachingen kallar för ekologin, vilket innebär, att ta reda på hur påverkar mitt beslut, min omgivning. Finns tiden till det? Det fanns det! Min resa är 10 mil t.o.r. varje vecka, fixar vi det? (ekonomi) ja det gjorde vi! När jag får träna och bli bättre golfare hur påverkar det mina närmsta? Positivt kom vi fram till! Mår jag bättre gör också min omgivning det. Med det tackade jag ja till projektet.

Den 22/9 startade jag vinterprojektet genom att klubbens tränare Max gjorde ett antal tester på mina slag, min smidighet och styrka. Några dagar senare utifrån analyser av dessa fick jag mitt första träningsprogram via webben. Nu var det bara att köra igång tillsammans med ett antal mål som jag satt upp under vinterträning, dessa samt höstens träning återkommer jag senare blogginlägg.

Några coachande frågor till dig som du kan fundera över

Skriv gärna ned era tankar kring dessa. (Att skriva, lättar på trycket i knoppen, du utför skriften vilket är konkret, det blir tydligt-synligt och du har kvar det)

  • Vem är ansvarig för din attityd?
  • Reflektera på vilken attityd du har till dig själv? Ex när du ser dig själv i spegeln?
  • Reflektera på vilken attityd du har till dina med människor. Ex nyfikenhet, utmaningar, att lära av?
  • Reflektera på vilken attityd du har till ditt golfspelande, ex lustfyllt, gratis motion?