Hej!

Idag när jag skriver de första raderna på detta inlägg så är det vårdagjämning vilket innebär att dygnet är ljusare än mörkare. Fantastiskt skönt att få vara med om det här varje år, men upplever du det? Är du här och nu eller är du någon annanstans i tanken?

Jag har upplevt fyra fantastiska dagar i Örebro tillsammans med min fru. Vi har varit inkvarterade hos riktigt bra vänner, handlat golfkläder och material till kommande säsong och ätit god mat. Tre av dagarna har vi varit på föreläsningar genom skolan vi utbildar oss i, Skandinaviska Ledarhögskolan och träffat kollegor, lyssnat på personligheter som berättat om sina liv och sitt arbete med mental träning. Röda tråden genom dessa dagar var: muskulär avslappning, andning, självmedvetenhet, mål och visualisering. Det bästa av allt är att vi alla kan träna det här för ett bättre och effektivare liv. Jag har i mina tidigare blogginlägg i omgångar beskrivet alla dessa delar och jag rekommenderar dig att ägna dig en stund åt att läsa dessa inför kommande golfsäsong.

I det här inlägget kommer jag att beskriva min träningsperiod och hur vi använder oss av visualisering och hur vi effektivt använder oss av den.

Mitt eget Golfspelande genom Coaching & Mental träning

Träningen under februari och nu i mars har fortsatt att vara mycket bra. Jag fortsätter att träna TPI i snitt tre gånger i veckan. Jag har fått frågan vad TPI står för, Titleist Performance Institute vilket är därifrån jag får mina träningsprogram upplagd utifrån testerna som jag gjort med min Pro.

Under veckan (v. 12) har jag äntligen börjat slå golfslag och det i Golfhallen på Frösön. Suget att få slå riktiga slag har kommit de sista veckorna och därför var det härligt att äntligen få komma igång. Jag tycker att det gick riktigt bra, rytmen och tajmingen satt bra genom min andningsträning och visualiseringen av svingen. Jag fick träna in ett nytt grepp för att min höger hand ska bli så dominant som den ska vara i releasen. Så nu är det tillbaka och träna luftslag med ny visualisering av greppet och svingen.

Som jag beskrivit tidigare består en del i min träning av olika mentala processer och en av dessa är visualiseringen. Att visualisera handlar om att göra om kommande händelser, mål till målbilder som vi visualiserar genom att se dem framför oss. Precis som vi vill att de ska vara med alla sinnen påkopplade. Lars-Eric Unesthål som är grundaren av mental träning i världen har utvecklat överföringen mellan att skapa bilder, visualisera dem och förankra dem i vår kropp genom det sk mentala rummet. I det rummet talar vi om för vår kropp i ett avslappnat tillstånd vad som ska hända och på så sätt styr kroppen sig själv mot uppsatta mål. För oss golfspelare handlar det om varje moment i golfen! Att vi är så mentalt tränade/förberedda att vi kan lita på att kroppen utför den prestation vi ska utföra. Ett exempel är när vi ska slå ut på första tee och är väl förbered genom visualisering istället för att komma dit, nervös, orolig, osäker och därmed skickar bollen dit vi inte tänkt oss att bollen ska ta vägen. Känner du igen dig?

Hur tränar vi det här då, jo först behöver vi kunna slappna och det är en träning i sig och det gör vi genom muskulär avslappning, läs mer om det här och här. Nästa steg är att skapa ett mentalt rum/plats där vi kan se oss själv utföra kommande prestation och förankra det i vår kropp. Jag har noterat genom flera år av att träna klienter att den här processen är en utmaning att klara av och få förståelse för, men med mig som mental coach och det stöd som ges i förståelse och träning kommer resultaten med tålamod.

Som av en händelse beskriver Göran Zackrisson den här processen i nuvarande tidningen Svensk Golf sidan 106.

För drygt 50 år sedan studerade ett antal vetenskapsmän i England hur golfsvingen fungerade. De konstaterade bland annat följande: Det går inte att lära musklerna att upprepa svingrörelsen, även om du tränar tiotusentals gånger. Musklerna reagerar nämligen endast på befallning av hjärnan. Det är hjärnan som bestämmer hur slagen ska se ut. Vad man bör göra är alltså att skapa sig en bild i hjärnan och nöta in bilden så hårt att impulser skickas iväg omedvetet.

Känner du igen dig? Är det så här det funkar för dig också? Jag skulle tro det! Vi alla visualiserar varje dag, det är bara frågan om vi skickar bilder med kvalitet till oss själv eller om det är destruktivt. Hur ska vi då göra för att bli medveten om visualisering? Min fråga till dig är, hur lärde du dig allt det du kan idag? Ditt yrke, ditt golfspelande köra bil, cykla osv. Svaret torde vara att du tränade dig till det och att det fanns människor runt dig som du kunde reflektera och dra lärdom av. Det är ingen skillnad vad gäller den mentala träningen, du behöver någon som kan lägga upp systematisk och långsiktig träning, du behöver någon som du kan reflektera och dra lärdom tillsammans med.

Om du är intresserad av att ta del av den kompetens inom coaching och mental träning kan du vända dig till mig eller Skandinaviska Ledarhögskolan. Du är välkommen att höra av dig😊

Nästa blogginlägg (som kommer vecka 17)  kommer att handla om träningen från mitten av mars och april månad samt att jag kommer att beskriva vad mentalt rum/plats är för något och hur det hjälper oss att få styrning på våra mål.

Några coachande frågor till dig:

  • Hur formar du dina målbilder
  • Hur hanterar du visualiseringen inför golfsäsongen?
  • Hur tränar du visualisering inför golfsäsongen?

Peter Gunnarsson Mental tränare och coach.