Hej!

Vilken underbar vinter vi har här i mina trakter, äntligen en riktig vinter med mycket snö, snitt 80 cm, kallt och klart, kallast -30. Under vecka 7 när jag skriver den här bloggen ligger det och pendlar runt-5 grader. Dessutom har ljuset kommit tillbaka och det med det fantastiska blåa ljus vi har. Att sätta sig på skotern eller ta skidorna ut i naturen är fantastiskt rogivande och avslappnade, det ger en otrolig energi. Avspänning och avslappning kommer jag att beskriva i det här blogginlägget hur viktig den är och hur vi inom mental träning jobbar med den.

Mitt eget Golfspelande, coaching & mental träning

Träningen under januari och i februari har varit mycket bra, mitt mål med att träna tre TPI pass under en vecka har stämt bra. Jag har tränat effektiv visualisering genom att se mina golfslag och utifrån det koppla luftsving och andningsrytm till en helhet.

Sammanfattningsvis, träningspaketet för att bli en bättre golfare som mår bra fysiskt och mentalt stämmer riktigt bra i dagsläget.

Att jag dessutom fått det bekräftat genom hälsoundersökning under den här veckan där jag fick höra från läkaren att jag har fysik som en tonåring är ännu en fantastiskt härlig bekräftelse på att mitt långsiktiga tränings paket/upplägg fungerar. Att träna systematiskt och långsiktigt är mentala träningens utgångspunkt, som jag tidigare beskrivet handlar inte mental träning om kvickfix. Därför är det så viktig att sätta långsiktiga mål som följs upp av delmål där vi får statusen för den träning vi gjort och kan belöna oss eller korrigera.

Att befinna sig i balans fysiskt och psykiskt är en otrolig känsla och samtidigt förmån, men det vi vet som mentala tränare är att det inte kommer av sig själv. Stor och viktig del i att må bra är att kunna slappna av för att vid dagliga fysiska händelser kunna vara effektivt avspänd. Vi som ser på OS från Pyeongchang noterar när idrottare är i fas psykiskt, när de är fokuserad, vi kan se att kroppen jobbar för dem, exempel på de är Charlotte Kalla, Hanna Öberg och Frida Hansdotter. Motsvarande är deltagare som flackar med blicken, fokuserar på sina medtävlande, ser spända ut i kroppen.

Att jobba med sin mentala status är som jag tidigare beskrivit som en tårta, det är många bitar som ska tränas men en av den procentuellt största delen är grundträningen, den sätter ribban för hur du ska ta till dig resterande del av tårtan, ex visualisering, andningen, självbilden, nå dina mål.

Hur tränare vi då avspänning? Inom mental träning handlar det om att sänka den sk grundspänningen genom att lära sig att spänna och spänna av och det gör vi genom sk suggestionsövningar. Vi jobbar med fyra delar som sedan utvecklas i olika moment utifrån behov, det kan vara självförtroende, självbild, motovation, målbildträning osv.

Jag upplever att ”idrottsmänniskor” inte jobbar så mycket med sin avspänning, vad beror det på? Min teori är att det handlar om okunskap, generellt så har elitidrottsutövare kunskap om vikten av det mentalaspelet och tränar, fokuserar, samtalar, blir coachade i vikten av att ha lång och kortsiktiga mål, att därigenom hitta motivation, att omsätta målen, vad som ska hända i målbilder och visualisera dessa. Men där tar det stopp, varför gör det? Återigen min teori är att det saknas en viktig pusselbit här, många har kunniga människor omkring sig men förståelse för vikten av avslappning som leder till rätt avspänning som kombineras med rätt andning finns inte som de borde göra för att hjälpa dem att komma över spänningar som hämmar dem i sitt idrottande. Att vara sitt bästa jag när det gäller!

Om du som golfare tänker in i hur du jobbar med dig själv i det mentala spelet, känner du igen dig i beskrivning, tränare du avslappning och andning? Om du gör det är jag den förste att gratulera dig om inte rekommendera jag dig starkt att ta kontakta med mig eller någon annan mentalt tränare via Skandinaviska Ledarhögskolan.

Nästa blogginlägg som kommer under vecka 12 kommer att handla om träningen från mitten av februari och mars månad samt att jag kommer att gå in på visualisering, hur det styr oss och hur vi använder oss av det för att få ut ett effektivt golfspelande.

Några coachande frågor till dig:

  • Vad är det bästa som hänt dig sedan sist du läste föregående blogg?
  • I vilket läge är din grundspänning?
  • Hur jobbar du med din avspänning?

Peter Gunnarsson Mental tränare och coach. PeAKyou