Hej!

Oj vad vi har det kallt i mina trakter, -30 grader har vi haft de senaste tre dagar och då går vi in i ett stadie där det gäller att hålla huset varmt. Att ge sig ut i bilar gör vi inte mer än nödvändigt och då gäller det att ha varma kläder med sig och att kylaren är fylld med glykol. Golf är väl bland det sista jag tänker på i dessa fall förutom när jag tränar min vinterträning.

Det här inlägget kommer att handla om träningsperiod två mellan december och en bit in i nuvarande januari, jag ska beskriva hur vi tränar oss själva i vår självbild och attityd samt hur vi använder oss av s.k coachande förhållningssätt.

Mitt eget Golfspelande. Coaching & Mental träning

Träningen under december och i januari har varit hyffsad, tyvärr åkte jag på en förkylning som än i dag inte har givit med sig, vi har haft fantastisk start på vintern vilket innebär mycket snö och kyla. Dessa tre delar har skapat utmaning i träningen.

Utgångsläget i träningen är TPI som bygger på hösten tester och har mynnat ut i en rörelse, smidighet och styrkeprogram som jag hämtar hem via webben, det fungerar mycket bra, jag snittar 2 gånger i veckan. Till den träningen har jag lagt till extra styrketräning för mage, rygg, armar samt kondition. Utmaningen har under perioden varit konditionen det är den som det blivit något mindre av. Målet är att få kontinuitet med den från nuläget och framåt med fokus på längdåkning kompletterat med att gå och motionscykling.

Min mentala träning fokuserar jag på visualisering av min sving genom att jag tränar luftslag.

Mitt mål är att korta ned svingen, att den stabilisera inifrån och ut rörelsen samt att utveckla min rytm. För det krävs att olika moment synkar varandra, visualiseringen kommer in genom att jag ser slaget, att jag känner slaget, att jag andas rätt i genomförandet, med de delarna ger jag mig förutsättning att skapa den sving jag vill ha till kommande säsong. För att få kvalité i luftslagsträningen är jag noggrann med att göra rörelsen både i slowmotion och i den rytm jag vill ha, känslan jobbar jag med genom att blunda och rytmen tränar jag på genom att andas in och ut genom näsan. Träningen fungerar mycket bra och hela paketet känns rätt. Under vintern kommer jag att testa med slå slag med golfboll i någon golfhall.

Vidare i min mentala träning är att jobba med suggestionsövningar där jag tränat mental avslappning och motivation, jag har ett upplägg som jag följer under vinterträningen en mycket behaglig träning.

Påverkas golflivet av vår självbild och attityd? Svar Ja! För att förstå det krävs medvetenhet om sig själv, vad självbild och attityd är för något samt hur det påverkar oss. Jag har beskrivit det här i tidigare bloggar men jag vill förtydliga vikten av vi är medveten om och att vi tränar självbild och attityd.

Självbild, tänk dig ett hus den är byggd på en grundplatta som ska klara av att bära väggar och tak. Människans mental grund är självbilden, vilket innebär hur vi ser på oss själv, självinsikt, självrespekt, självtillit osv till det tillkommer självförtroende i olika moment. Om ett hus byggs på dålig grund kommer det att bli instabilt vid exempelvis storm, regn, snö osv. Om vår självbild är mindre bra kommer den liksom huset att svaja när vi har motgångar. Utifrån medvetenhet om oss själv kan vi utveckla självkänsla genom träning vilket ger förutsättningar att må bättre och genom det bli bättre.

Vår attityd är kopplad till vår självkänsla vilket avspeglar sig i hur du ser på och bemöter din omgivning, hur du hanterar problem osv.

Medvetenheten om dig själv ger dig förutsättningar att utveckla ditt eget inre ledarskap. När du är tillfreds med dig själv kommer du att bli en bättre golfspelare och medmänniska.

Det finns många verktyg för att utveckla självkänslan och attityden, ett av målen jag har när jag jobbar med mina klienter är att de ska kunna coacha sig själv.

Att utveckla ett coachande förhållningssätt innebär enkelt beskrivit att ställa snälla och öppna frågor till sig själv, ex hur kunde det bli så här, vad lärde jag mig av de, hur kommer jag att agera/hantera situationen nästa gång. När vi kan coach oss själva som golfspelare kommer golflivet att bli mer utvecklande mer glädjefullt, vi kommer att må bättre i hela golflivet, vilket bla kommer att innebära att vi kan vara både på och off på banan, rätt fokus vid rätt tillfälle.

Nästa blogginlägg (som kommer vecka 7) kommer att handla om träningen under januari och februari samt att jag kommer att beskriva vikten av avspänning, hur spänningen jobbar för oss istället för mot oss.

Några coachande frågor till dig:

  • För att bygga på din självkänsla krävs medvetenhet om dig själv. Varje kväll gå igenom din dag i samband med att du gör kväll, tydliggör tre bra saker som har hänt dig under dagen, allt ifrån smått till stort, ex att du klev ur sängen, ett beslut du tog, en insats du gjorde, osv. Skriv gärna ned detta, vilket hjälper dig att förtydliga det som varit bra för dig. Tänk på att tre bra saker om dagen blir 21 stärkande händelser under en vecka vilket blir 1092 stärkande saker för din självbild-självkänsla under ett år! Fränt va! Och så enkelt!

Så enkelt blir du lyckligare
Veckans Peptalk 20180115 från Olof Röhlander Mental Tränare

En grupp djupt deprimerade individer, människor som hade det svårt att ens gå upp ur sängen på morgnarna, fick en enkel uppgift: Varje dag skulle de skriva ned tre bra händelser under dagen.
Det här låter enkelt när du mår bra, men det var verkligen ingen lätt uppgift för deltagarna. Det de ändå lyckades få fram kunde vara saker som att ”solen sken idag” till ”det kom inga räkningar” och ”jag var ute på en promenad”.

Registrera och skriv ned tre bra händelser per dag var alltså uppgiften, allt annat samma. Här kommer det uppseendeväckande med studiens resultat: efter bara fjorton dagar hade försökspersonernas tillstånd förbättrats från ”djup depression” till ”mild till måttlig depression” och för 94 % av deltagarna tedde sig livet ljusare.*

Skillnaden mellan en ”skitdag” och en ”bra dag” behöver alltså inte bara bero på vad som händer, för en vanlig dag i livet sker det både bra – och mindre bra – saker. Vad som i slutändan avgör vårt välmående den dagen kan vara vilka händelser som hamnar på listan. Jag vet att det här är ett förenklat resonemang, men vad sägs om att ge oss själva samma uppgift under två veckor? Vi skriver ned tre bra händelser varje dag. Det gäller även de dagar då det känns som att inget bra hänt överhuvudtaget. Då är det extra viktigt att ändå göra det.

Du sa att du ville att år 2018 skulle bli bättre än år 2017, eller hur? Inte lär det nya året bli sämre av det här, så låt oss testa. Hur många är på, upp med en hand!

 

Peter Gunnarsson Mental tränare och coach. PeAKyou

Den vackra vinterbilden har Anna-Karin F Gunnarsson tagit!