Här kan du läsa Anna-Karins intervjuer med spännande profiler!

Anna-Karin intervjuar med Isabella Almteg

Hej! Vad intressant och spännande att få intervjua dig Isabella! Berätta lite- vem är Isabella?

Jag är en glad och envis 42 åring som är född och uppvuxen i Västerås. Flyttade till Ställberg, Kopparberg för 24 år sedan då jag träffade min nuvarande man Dennis. Vi har 3 barn, Viktor 21 år, Maximus 16 år och Elvira snart 7 år.

Jag jobbar som laborant på ett fibertygsbruk i Ställdalen, Ahlström- Munksjö. Men har även startat mitt egna företag som Hälsocoach där jag hjälper människor både med fysisk och psykisk hälsa!

Vi lärde ju känna varandra på Skandinaviska Ledarhögskolans Life Coach utbildning i november 2017. Strax efter fick du ett besked som du varit mycket öppen med. Vad var det som hände i ditt liv?
Sommaren 2017 så upptäcktes en knöl i höger bröst, stor som en vindruva. Trodde det var en fettknöl först till en början, men sen kom tankarna att det skulle kunna vara cancer eftersom det finns mkt i min släkt. Tiden gick och knölen blev större. Jag tog kontakt med sjukvården och 30 oktober 2017 fick jag komma till kirurgmottagningen för första gången. Läkaren kände, klämde och frågade om det fanns bröstcancer i släkten. Jag visste då inte det. Det bestämdes att jag skulle få en tid till mammografi.

Veckan före Life coach utbildningen så fick jag tid hos mammografin. Där gjordes även ultraljud och det togs biopsi (cellvävnad) i armhålan. Sen fick jag vänta i två veckor på svar. Dessa veckor var dem längsta veckorna i mitt liv!! Torsdagen den 7 december fick jag en ny tid hos kirurgmottagningen. När den kvinnliga överläkaren klev in i behandlingsrummet såg jag hur hela hennes kroppsspråk berättade att hon hade dåliga nyheter!!

Hon satte sig nära mig hon kröp ihop, lade sin handen på mitt knä, där och då fick jag mitt cancerbesked. Tumör i bröstet och en spridning till lymfan i armhålan. Under två timmar satt jag med henne. Jag fick min vårdplan i en genomskinlig pärm. Där hade dem gjort upp en individuell plan för hur cancern skulle bort. Läkaren tyckte att jag var ovanligt lugn över detta besked, jag befann mig i en chock också, men fokus var att lägga allt annat åt sidan och bara fokusera på mig själv. Jag minns när jag var 14 år och min mormor dog i cancer. Vi visste inget förrän hon blev så dålig så hon var liggandes på sjukhuset. Där låg hon en månad innan hon dog. Kort därefter blev min moster sjuk och dog av lungcancer. När jag tänker tillbaka, så gick allt så fort och mina föräldrar skulle precis skilja sig när mormor vart sjuk och jag hann aldrig fatta eller sörja. Det var en turbulent tid.

Jag bestämde mig då att vara öppen med min sjukdom för min man och mina barn skull. För att avdramatisera de hemska ordet CANCER. Och när man bor på en liten ort så sprids skvaller snabbt och späds på allt eftersom. Bättre att själv vara öppen i sociala medier så slipper barnen behöva svara på nyfikna frågor från folket i byn!! Tack vare vår utbildning så kom jag ihåg vad Lars-Eric Uneståhl sa om studien med att mental träning hade hjälpt cancerpatienter att tillfriska. Operationen var bokad till 13 december, veckan efter. Skönt att det gick snabbt. Mitt fokus blev då att lyssna på bla mental avslappning och Muskelär avspänning flera ggr om dagen för att känna mitt inre LST. (Lugn säker och trygg från Lars-Eric Uneståhl mentala träning). Jag har alltid ogillat sjukhusmiljöer och är rädd för sprutor och så vidare. Jag började fokusera en målbild i avslappnat tillstånd där jag genomför operationen och att det går bra. Bilden var klar och tydlig. Operationen gick jättebra och jag var lite nervös, men kände mig ändå lugn!

Vill du berätta lite om tiden efter operation?
Efter operationen så lyssnade jag på kroppen, vilket jag kanske inte hade gjort på många år. Jag prioriterade min själv, vad jag mådde bra av. Tumören som skickades på analys visade sig vara 10×9 mm och hormonkänslig och i armhålan så tog dem bort 22 lymfkörtlar varav 2 var smittade. En individuell plan var nu klar, cellgiftsbehandling 6 ggr med 2 olika cytostatikapreparat som ges var tredje vecka. Sen strålning i minst 5 veckor. Sen tablettbehandling i 5 år för att försätta mig i klimakteriet tidigare pga att östrogenet som triggade igång cancern. Det blev ett tungt besked, och att sen vara hemma i ett halvår från jobbet. Jag hade precis fått tag på ett kontor som jag skulle hyra och 2018 var mitt år, då jag skulle dra igång på mitt egna företag på heltid! SamtLifecoach utbildningen som skulle vara klar 15 mars. Det ville jag absolut inte missa! Så för att ha något och göra om dagarna så pluggade jag och började söka klienter som jag skulle coacha. Perfekt att då ha lokalen att åka till, för att komma hemifrån!

10 januari-18 var det dax för 1:a strålbehandlingen. Mycket mental träning hade jag lyssnat på för min rädsla för sprutor och nålar. Jag fick en manlig sköterska vid namn Nohr. Jag berättade för honom om mitt obehag och att endast kunnig personal får sticka mig. Nohr hade jobbat på avdelningen i 20 år och var det något han var proffs på, så var det att sticka! Under första behandlingen så togs blodtryck regelbundet utifall kroppen reagerade fel på cytostatika. Nohr och min man var med mig i rummet. Mitt blodtryck låg bra hela tiden och min puls var stabil. Vilket Nohr tyckte var imponerade efter det jag hade nämnt. Under tiden så fick vi all information om biverkningar som kunde komma efteråt och hur immunförsvaret påverkas. Jag frågade om den 15 mars, hur kommer jag vara då när min 4:e behandling är dagen före. -Jo, du kommer vara pigg eftersom du äter kortison dagarna efter behandlingen, sa Nohr. -Tack! Det var viktigt för mig att höra, att fokusera på ett mål och kunna sysselsätta mig med något annat än min sjukdom.

Hur har du arbetet med din mentala träningen under denna tid?
Mitt fokus har varit här och nu och att ta ett steg i taget och skriva 3 bra saker varje dag. Jag lyssnar på Lars-Eric Uneståhls olika program regelbundet. Och ibland flera gånger om dagen. För att vara mentalt förbered inför behandlingar som jag känt en oro över. Ibland även i bilen på väg till sjukhuset. Det här har hjälpt mig att känna mitt inre lugn och komma ihåg min andning. Mina klienter som jag har coachat har gett mig energi och det har varit fantastiskt att kunna få skifta fokus till någon annan och glömma bort mig själv!

Hur har din inställning varit till allt detta som har hänt dig sedan du fick beskedet?
Positiv och känt att jag ska fixa det här tack vare dem verktygen som jag nu har inom mental träning. Jag har nu under tiden sysselsatt mig med nya utbildningar inom personlig utveckling och ehälsa. Det är ett års sedan jag gick min första Coach utbildning på SLH. Hade jag fått detta cancer besked för några år tidigare så hade min värld rasat samman, som så många andras gör och jag hade kanske inte kunnat hantera mina rädslor för sprutor och kirurgiska ingrepp. Så jag är evigt tacksam för att cancer kom i ”rätt” tidpunkt i livet!

Jag vet ju att du har flera projekt på gång just nu! Både vad gäller utbildning, behandling och en helt fantastisk utmaning som du gett dig in i! Får vi höra hur du har det just nu och vad du gör?
Just nu så ska jag börja strålbehandla området kring högra armhålan och bröstet. För att få bort ev cancerceller som kan finnas kvar. Jag kommer att strålas varje dag måndag- fredag i 5 veckor. Det betyder att jag kommer åka 16 mil tur och retur varje dag med tåg eller buss till Örebro. Det kommer att vara klar till midsommar. Jag läser även PUMT utbildningen Personlig utveckling genom mental träning hos SLH och samt utbildar mig till HRV tränare. Sen är mitt mål att cykla Tjejvättern den 9 juni och samtidigt samla in pengar till Cancerfonden under ”BellasRESA”.

Du har ju varit mycket öppen kring hur du har det. Vad har det gett dig att vara så öppen och vart kan man följa dig Isabella?
Det är nog mitt sätt att bearbeta min Mormors bortgång. Och så vill jag visa att vem som helst kan få denna lömska sjukdom, men kan oxå besegra eller överleva (kronisk cancer) med rätt mindset!! Jag finns på Facebook och Instagram. Videobloggar min resa på cykla.se

Vad är dina bästa tips för att ha en bra livskvalité i livet och kan vi få ett citat från dig?
* Lär dig lyssna på din kropp och bli din bäste vän!
* Lägg fokus på rätt saker!
* Känn och kläm på dina bröst!! Upptäcker du någon knöl så uppsök läkare direkt.
* Sätt upp målbilder, delmål och fokusera på en sak i taget!
Skriv varje kväll:
Vad som har varit bra?
Vad du är tacksam över?

Här kommer två citat från Isabella!

”Det är först när du accepterar nuet som du kan gå vidare mot något bättre”
– Lars-Eric Uneståhl

”Det finns alltid dem som har det värre”.

Åh! Tusen tack Bella för att jag fick göra den här intervjun! Jag måste säga att du är en mycket fin och helt fantastisk person. Din otroliga styrka har berört mig så mycket! Du är en stor inspiration och förebild!
Vi andra-vi ser nu till att gå in och stödja Bellas insamling!
Här är länken till den. https://www.cancerfonden.se/insamlingar/bellas-resa

Tack, stor kram och stort lycka till med precis allt bästa Isabella!
Anna-Karin F Gunnarsson PeAKyou

Vi har fått den stora glädjen att göra en intervju med  Ph.D President SIU Lars-Eric Uneståhl mentala träningens grundare och utvecklare.

Vad skulle du beskriva som själva kärnan i mental träning?
TRÄNING! Man kan inte läsa sig till ett bra liv. Man kan ha doktorerat på stress men ändå vara stressad. Man kan vara expert på livskvalité men ändå sakna det.

Kunskap är första steget. Ännu viktigare är andra steget – att föra över kunskap till kompetens. Detta görs framför allt genom träning. Kärnan i mental träning är TRÄNING! Det är träningen av det mentala som leder till resultat.

Hur viktig anser du att grundträningen är, det vill säga muskulär och mental avslappning?
Grundträningen är mycket viktig eftersom den dels lär ut vila, återhämtning och avspänd effektivitet och dessutom utgör grunden för den fortsatta mentala träningen.


Vem upplever du har mest nytta av mental träning?
Den vänder sig till alla. Målet med den mentala träningen är att lära sig sätt att tänka, reagera och handla, vilket leder till en utveckling mot en allt högre livskvalité samt att lära sig leva i nuet. Mental styrka hänger intimt samman med;

  • God självbild som ger tilltro till den egna förmågan.
  • Väl utprövad koncentrationsförmåga.
  • Känslomässig stabilitet.
  • Positiv attityd till tillvaron.

Alla dessa faktorer kan övas upp. Det är en träning som alla har nytta av – inte bara som en engångsinsats, utan faktiskt livet ut. I själva verket ökar behovet eftersom man utvecklas.


Vad är den häftigaste upplevelsen du har varit med om gällande personer som tränat mental träning?
Det är väldigt många, men ska jag lyfta ut två, blir det Anna-Greta Eriksson ”skurgumma” och Tomas Gustavsson elitidrottsman, skridskoåkare.

Anna-Greta Eriksson städerska i Gällivaregruvan som efter 30 års slit var ”förbrukad”. Vid 55 års ålder och efter 10 års sjukskrivning, kom hon via en sjukgymnast i kontakt med PUMT (grundkursen i Mental Träning). Anna-Greta beslöt sig för att pröva hon hade ju inget att förlora. Hon började med träningen och att sätta upp attraktiva mål för fyra år framåt.

1. Att smärtorna försvann. Att hon var helt frisk och mådde bra.
2. Att få en meningsfull uppgift -Sprida mental träning till alla.
3. Att skaffa en egen kursgård för att hjälpa ännu fler.
4. Att bli författare för att nå ännu fler.

Under de närmast följande åren skickade hon flera tidningsartiklar till mig med dessa rubriker, Anna-Greta helt frisk efter 10 års sjukskrivning. Anna-Greta har blivit konsult. Efter tredje året handlade tidningsrubrikerna om Anna-Gretas nya kursgård och efter fyra år fick jag ett paket. Där låg Anna-Gretas diktsamling med titeln Från ”skurhink till insikt” och efter det följde den första boken: ”Miraklet”. Nu har hon skrivit 2 böcker till. Alla de tusentals som har läst mental träning har inte lika fantastiska berättelser som Anna-Greta. Men väldigt många säger att det är det viktigaste de gjort i livet.

Tomas Gustavsson en fantastisk idrottsman som var otroligt intressant att jobba med. Han tog bland annat tre OS guld och ett silver.


Vad anser du är skillnaden på en idrottspsykolog och en mental tränare?
Det är viktigt att skilja på mental träning och idrottspsykologi. Att gå till en psykolog innebär för många att det är något fel, som behöver åtgärdas. Man vidtar förändringen när något blivit fel, förändringen bygger på missnöje.  Mental träning är för alla som vill bli bättre. Den arbetar för ständig förbättring utan att något behöver vara fel i nuet. Den bygger på lust och riktningen blir mot något bättre istället bort från något dåligt. Den kallas även för idrottsmodellen. Man tränar inte för att något är fel utan för att man vill bli bättre.


Vad har du för spännande projekt som du närmast ser fram emot?
Fredsprojektet i Irak är mycket intressant. 2013 var jag inbjuden av regeringen i norra Irak för att starta ett projekt med titeln: ”Mental training for peace – From Inner Peace to outer Peace. Det började med en konferens med över 500 läkare, psykologer, lärare och socialarbetare och har fortsatt med specialutbildning av ett 30-tal av dessa som har till uppgift att förmedla den mentala träningen till alla i Kurdistan. Det senaste programmet som gått ut under 2016 har gällt hjälp att handskas med oro och rädsla (ISIS).


Skulle du vilja lämna ett citat för dagen?
Ja visst! ”Framgång är att vara älskad av några. Omtyckt av många och respekterad av alla”.


Tusen, tusen tack Lars-Eric! Du är fantastisk, vi önskar dig allt gott och hoppas att vi ses snart och vi är dig evigt tacksamma för allt du delar med dig av!

/Anna-Karin F Gunnarsson PeAKyou, augusti 2016

Oh, vi är så glada att få bjuda er på en liten intervju med Markus Forsberg.
Markus är den ena av de två syskonen som äger och driver Huså Bröd! Kan vara världens godaste bröd : ) Det genuina bageriet som Markus syster Ylva startade i sitt garage. Som successivts byggts ut och nu finns i gamla Husågetgårds mejeri.

Det är sista dagen i september som vi besöker Markus i Huså. Solen skiner på höstlöven det är otroligt vackert! Huså den lilla byn på andra sidan Åreskutan eller på framsidan av Åreskutan!? Markus visar oss runt i bageriet och hemma hos sig. En mycket trevlig eftermiddag.

Markus är min kusin och jag har tillbringat mycket tid i Huså som barn och under uppväxtåren. Det är hela 23 år sedan jag var i Huså, så det är verkligen helt fantastiskt att få komma dit igen. När vi går runt berättar Markus med sådan inlevelse och energi att jag känner att det verkligen vore kul med en liten intervju. Markus är nog lika genuin och stabil i sin personlighet som en klippa på skutan. Han älskar sitt arbete, och sitt liv. Det enda han kan sakna ibland är en kvinna vid sin sida.

Markus är en kille som tyckte att det skulle vara spännande att segla på de stora haven, då köpte han sig en segelbåt i Spanien och lärde sig segla i Grekland. Efter flera månaders resa, lämnade han båten i Gemen och blev vänn med hamnchefen! Markus har rest över hela värden. Blev väldigt uppmärksammad då han köpte tre lika saris. Den indonesiska försäljaren var säker att han skulle ha dem till sina tre fruar!! Markus köpte dem och sydde gardiner! En liten ”Enerst”, en stor äventyrare och mycket jordnära företagsam företagare och härlig person!

Markus vad är det viktigaste för att du ska må bra?
När jag lever i harmoni med min omgivning då mår jag allra bäst.

Hur vill du att Huså bröd ska uppfattas?
Målsättningen är att Huså Bröd ska upplevas exklusivt med hantverksmässigt producerade produkter.

Om du skulle ge tre råd för att lyckas med ett företag en mindre ort, vad skulle det vara?
Genomarbeta underlag inför stora beslut. Låt det ta tid. Se produkten/tjänsten i kundens perspektiv.

Vad är dina största utmaningar som företagare?
Rekrytera bra medarbetare/rådgivare för att kunna dikutera och se ur flera synvinklar.

Vad gör du helst på din semester?
– Jag är en passionerad backpacker fast numera med liten resväska, reser gärna i Asien i synnerhet Indonesien.

Vad är det mest spännande du har varit med om?
– Rafting på New Zealand var riktigt häftigt. Vi paddlade blandannat genom en tunnel den avslutades med en fors, där jag och två till hamnade i vattnet.

Vill du lämna ett citat?
Jag har inget självklart citat men så här sa jag i fem års åldern då vi var på en fjällvandring hela familjen ”Jag är trött men jag går ändå” : ) Det speglar endel om min uthållighet som jag haft med mig ända sedan jag var liten.

Vad ser du fram emot, eller vad har du för mål om fem år Markus?
Om fem år jobbar jag endast 40-50% på bageriet. Istället kommer jag att lägga mera tid på fiske, skogsbruk och min familj.

Själv ser jag grymt mycket fram emot era pepparkakor!! Det finns nog inget godare, de är jag nog smått beroende av!! När kommer de?
De kommer att börja bakas i slutet av nästa vecka (vecka 42).

Underbart! De är världens godaste pepparkakor och tack så jättemycket för pratstunden Markus! Det var verkligen kul! Ha det gott!

/Anna-Karin F Gunnarsson PeAKyou, oktober 2017